PROBUS VINEYARDS CCLXXX

ornament linija

Probus vineyards je nova moderna porodična vinarija koja se nalazi na Šuljamačkoj Glavici nedaleko od Sremske Mitrovice. Vinogradi, na površini od 16 ha, su okruženi Nacionalnim parkom Fruška gora sa jedne strane i fantastičnom panoramom Srema sa druge strane.

"Vinograd voli puno sunca, ali i senku gospodara! Puno je rada uloženo ovde, ali ja još uvek u tome uživam. Najviše me ispunjava pomisao da ima ko će da nastavi moj rad.“

Milorad Milošević, vlasnik

probus-bista
probus-bista
probus-bista

MARKO Aurelije PROB

( lat. Marcus Aurelius Probus )

ornament linija
probus-bista

Ova lokacija ima moćnu istorijsku pozadinu. Marcus Aurelius Probus (232-282), rimski imperator rođen u Sremskoj Mitrovici (Sirmium), ukinuo je zabranu sađenja vinove loze 280. godine i prvi put je posadio na teritoriji današnje Šuljamačke Glavice. Isto tako smo i mi zasadili vinovu lozu 2012. godine, obnovili vinograde i nazvali našu vinariju Probus vineyards u čast rimskom imperatoru.

NAŠI VINOGRADI I STIL VINA

ornament linija

Naši vinogradi se nalaze na Fruškoj gori, praistorijskom ostrvu Panonskog mora. Tlo je bogato različitim vrstama stena, od magmatskih do krečnjačkih šiljaka i filita. Južni položaj vinograda i visina od 260 m iznad nivoa mora omogućavaju dobru osunčanost i provetrenost tokom cele godine što smanjuje broj prskanja vinove loze na minimum.

Terroir, ekološki usmerena proizvodnja uz minimalnu upotrebu enoloških sredstava kao i naša težnja prema prirodnoj ravnoteži u vinu ogleda se u neverovatnom karakteru i kompleksnosti naših vina.

Naš cilj je da sačuvamo autentičnost vina, kao uticaj tla, mikroklime i sorte grožđa uz neizostavnu stručnost enologa. Vina su kreirana sa strane vrhunskog slovenačkog enologa Uroša Bolčine, koji ima više od 20 godina iskustva i mlade, vrlo perspektivne Ane Muzalevski (enolog/tehnolog).

probus-bista
probus-bista
probus-bista